ZOUT UIT GUÉRANDE - Bonne et Plus

Heerlijke Franse Producten
Ga naar de inhoud

ZOUT UIT GUÉRANDE

Het zout uit het middeleeuwse stadje Guérande is verankert in de geschiedenis van dit gebied. Al sinds de ijzertijd (800 voor Christus) wordt zout geoogst op het schiereiland. De eerste zoutpannen, die de opslagcapaciteit van de lagunes gebruikten, dateren van de 3de eeuw, net na de Romeinse bezetting.
De poët Fortunat sprak in zijn "leven van de Heilige Aubin, de witte" over de rotsen "waar de golven op storten en het zout achterlaten".
Maar het echte gezicht van de zoutmoerassen is ontstaan door de monnikken van de abdij van Landévennec, die in 945 in Batz een klooster stichtten. Door het bestuderen van de getijden, de wind en de zon hebben de monnikken de basis van de zoutpannen gevormd, waarvan de contouren nog steede gebruikt worden. Dit titanenwerk heeft ertoe bijgedragen dat de Guérande het eldorado van Bretagne was.

Het gebied van moerassen wordt in het Frans paludes genoemd, vandaar de benaming paludiers voor de zoutpanarbeiders. Zeewater bevloeit een ingewikkeld net van kanalen en bassins. Een kennismaking met de zoutpannen is een uitstapje met veel charme.
In de moerassen kristalliseert het “witte goud” door de gezamenlijke invloed van zon en wind, voordat het handmatig door de zoutwinner wordt geoogst. Het Bretonse zout ook Keltisch zout genoemd wordt op geheel ambachtelijke wijze gewonnen, met respect voor de natuur. De ‘fleur de sel’ is een fijne zoutkorrel, die men wint aan het oppervlak van het water. Het zout is fijner dan gewoon zout en wordt in kleine hoeveelheden gewonnen.

Le gros sel oftewel grof zout ziet wat grijzig door de kleibodem waarop het gewonnen wordt. Het wordt schoon geschud, maar verder niet bewerkt. Het is een puur natuurlijk product. Omdat het niet bewerkt is, heb je ook minder van het zout nodig om een aangename smaak aan je gerechten te geven.
Terug naar de inhoud