OPINEL - Bonne et Plus

Heerlijke Franse Producten
Ga naar de inhoud

OPINEL

Joseph Opinel begon in 1890 in Savoie, Frankrijk, eenvoudige arbeiders- of boerenmes te maken. Het bleek populair bij de lokale boeren, herders en paysans-vignerons (boeren wijnmakers) van het gebied. In 1897 werd een reeks van twaalf maten, genummerd van 1 tot 12, ontwikkeld. Van 1901-1903 bouwde Joseph Opinel zijn eerste fabriek in Pont de Gévoudaz en produceerde hij een machine voor massaproductie van de houten handvatten van het mes. Het bedrijf huurde venters in om de messen te verkopen en opende een kleine winkel in de buurt van het spoorwegknooppunt van Chambéry, waar de messen populair werden bij PLM-spoorwegarbeiders, die op hun beurt het merk over heel Frankrijk verspreidden.
In 1909 had Opinel zijn eerste handelsmerk voor het Opinel-mes geregistreerd, waarbij hij de main couronnée ("gekroonde hand") als zijn embleem had gekozen. Een paar jaar later waren de jaarlijkse verkopen van Opinel honderdduizenden, en bij het begin van de Tweede Wereldoorlog waren er maar liefst 20 miljoen messen verkocht.
Het hoofdkantoor van het familiebedrijf Opinel  is nog steeds gevestigd in Saint-Jean-de-Maurienne, Savoie, Frankrijk - waar het familiebedrijf ook een museum beheert dat gewijd is aan zijn messen. Het bedrijf verkoopt jaarlijks ongeveer 15 miljoen messen. Opinel-messen zijn gemaakt van zowel koolstofstaal als roestvrij staal, het laatste is het hoogste kwaliteit Sandvik-staal uit Zweden.

Het Opinel Virobloc of safety twistlock-mechanisme werd uitgevonden door Marcel Opinel in 1955, waardoor de veiligheid en veelzijdigheid van het zakmes werden vergroot door het mes in de open positie te laten vergrendelen. In 2000 werd het Virobloc-vergrendelingsmechanisme verbeterd om het zakmes in de open of gesloten positie te vergrendelen. In 1985 koos het Victoria and Albert Museum in Londen het Opinel-mes als onderdeel van een tentoonstelling ter ere van de "100 mooiste producten ter wereld", met de Opinel naast de Porsche 911 sportwagen en het Rolex-horloge. De Opinel werd ook geselecteerd als een van de 999 klassieke ontwerpen in Phaidon Design Classics, en is tentoongesteld door het Museum voor Moderne Kunst van New York (MOMA) als een meesterwerk van design.

Naast de wereldberoemde zakmessen maakt Opinel een complete serie keukenmessen en ook tafelmessen. De Opinel keukenmessen zijn veelzijdig en onmisbaar in de keuken. Het lemmet is gemaakt van duurzaam, slijtvast en goed bij te slijpen Zweeds Sandvik 12C27-staal. De gelakte houten handgrepen zijn met twee klinknagels aan vastgemaakt.
Om jarenlang plezier te hebben van de messen, raden we aan ze met de hand af te wassen.
Opinel biedt trouwens een levenslange garantie op fabricagefouten. Slijtage door normaal gebruik, het mes gebruiken waarvoor niet bestemd is en het uit elkaar halen van het mes vallen niet onder deze garantie.
Terug naar de inhoud